Tuesday, November 15, 2011

Orang Kaya dan Orang Miskin

Seorang kaya bersiar siar dalam sebuah kampung. Lalu tersempak dengan sekeluarga miskin yang sedang memakan rumput.



Org Kaya : Kenapa kau makan rumput ?

Org Miskin : Aku makan rumput kerana aku terlalu lapar.

Org Kaya : Sedap ke makan rumput ni ?

Org Miskin : Setelah tak makan seminggu, rumput inilah makanan paling sedap.

Org Kaya : Apa kata kalau kamu ikut aku ke rumahku. Aku belanja kamu makan besar.

Org Miskin : Betul ke ni Org Kaya ? Boleh ke aku bawa keluarga aku bersama ?

Org Kaya : Boleh. Lagi ramai lagi bagus !

Org Miskin : Terima kasih wahai Org Kaya. Tapi makanan cukup ke untuk kami sekeluarga yang ramai ni ?

Org Kaya : Gerenti cukup ! Rumput lalang kat rumah aku tu lebih dua meter tinggi nye !

Monday, November 14, 2011

Boleh Jadi Jutawan Tanpa Merokok

Dari segi kesihatan, memang sudah banyak dibincangkan tentang kesan keburukan merokok. dari segi kewangan pun tidak kurang juga buruknya. Mari kita lihat bagaimana tabiat merokok memusnahkan peluang seseorang itu menjadi jutawan.

Pandangan ini telah dibincangkan oleh Puan Hajah Rohani Datuk Hj Mohd Shahir dalam bukunya yang bertajuk “Kemana Wang Anda?“. Penemuan yang mengejutkan ini ketika beliau bersama kumpulannya mengendalikan program bersama asnaf di Sabak Bernam.

Seperti biasa diprogram-program yang lain mereka membuat satu perkongsian bajet bulanan keluarga dan didapati ramai golongan bapa yang merokok. Jadi timbullah persoalan, berapa banyak rokok yang dihisap setiap hari?

Jawapannya, “Tidak banyak, hanya dua kotak sahaja…” Jawab salah seorang peserta yang merupakan ketua keluarga.

Soalan seterusnya, “Berapa banyak yang dibelanjakan?”

Jawapan yang diterima, “Saya beli yang termurah, hanya tiga ringgit sekotak. jadi sehari baru enam ringgit.” dengan selamba jawapannya tanpa berasa salah sedikit pun.

Tidak terhenti setakat itu, mereka terus menanyakan soalan kepada peserta tadi, “Sejak bila agaknya mula merokok?”

Dengan pantas dia menjawab, “Umur lapan belas tahun sudah mula…”

Pakcik yang ketika diajukan soalan ini berumur 48 tahun. Jadi dia sudah merokok selama hampir 30 tahun. Besar kemungkinan tabiat ini akan diteruskannya sehingga akhir hayatnya. (Katakanlah sampai umurnya 58 tahun, jadi dia akan merokok selama 40 tahun…)

Mereka pun mula mengira.. satu hari dua kotak dengan harga RM3 sekotak, jadi satu hari= RM6. Satu bulan= RM6 X 30 = RM180. Katakanlah kita laburkan duit ini dengan pulangan 15 peratus setahun selama 40 tahun. Bayangkan betapa terkejutnya mereka mendapati hasil keseluruhan PEMBAZIRAN ini mencecah = RM4,148,400.69

1 kotak rokok - RM3 sekotak
1 hari 2 kotak - RM3 x 2 = RM6
1 bulan - RM6 x 30 hari = RM180
Jumlah tahun merokok - 40 tahun
Jika laburkan duit dengan pulangan 15% - PEMBAZIRAN mencecah RM 4,148,400.69

Naik seram sejuk dibuatnya serta terkebil-kebil pakcik tadi & satu dewan seminar senyap sunyi seketika apabila melihat jumlahnya. Ini merupakan perkiraan dengan menggunakan ‘financial calculator’ sahaja, jadi jumlahnya adalah benar! Siapa kata orang Melayu tak boleh jadi jutawan.

Contoh perkiraan diatas adalah berdasarkan harga rokok yang termurah (mengikut kata pakcik tulah). Jadi bayangkan kalau saya ambil contoh harga rokok yang biasa dibandar raya ini?

Jangan Bazirkan Masa Lagi
Nasi sudah menjadi bubur. Apa yang telah berlaku tidak mungkin anda ‘rewind’ jadi yang pasti masa depan masih dalam pilihan anda. Jika umur anda sekarang 28 tahun, katakanlah umur anda panjang sampai umur 58 tahun, masih ada 30 tahun lagi untuk anda harungi. Jangan Bazirkan lagi.

Jika anda mulai untuk berjimat RM180 sebulan selama 30 tahun dan melabur dalam instrumen kewangan yang memberi pulangan 15 peratus setahun, anda masih layak digelar JUTAWAN dengan tabungan sebanyak RM1,013,718.67. Apa pula hendak dibuat dengan duit sebanyak itu apabila berumur 58 tahun? Jangan lupa pelaburan anda untuk akhirat iaitu ‘ukhrawi portfolio’.

Bayangkan berapa banyak ‘kredit’ yang dijanjikan Allah SWT melalui firmannya ayat 261 Surah Al-BAqarah:
“Bandingan (pahala) orang-orang yang membelanjakan hartanya dijalan Allah, (adalah ) seperti satu biji (benih) yang menumbuhkan tujuh tangkai; tiap-tiap satu tangkai ada seratus biji; dan Allah akan mengganda (pahala) kepada siapa yang Ia kehendaki; dan Allah itu Luas (pemberiannya), Amat Mengetahui.”

Dari segi kiraan matematiknya ialah 70,000 peratus! Subhanallah-sangat besar ganjarannya! Pada akhir ayat tersebut, diterjemahkan:”….dan Allah akan mengganda (pahala) kepada sesiapa yang Ia kehendaki; dan Allah itu Luas (pemberiannya), Amat Mengetahui.” Jadi didak cukup dengan 70,000 peratus, akan ditambahkan lagi! Apa yang ditunggu lagi? Hijrahlah daripada tabiat buruk itu dan perkukuhkan lagi taraf ekonomi keluarga.

Akhir kalam, pakcik itu bernekad untuk berhentikan tabiat merokok dan kami mendoakan dia berjaya dan sentiasa di bawah lembayung rahmat Allah SWT.

Sunday, August 21, 2011

Tips Membeli Blackberry


Memandangkan Blackberry tengah hot seperti ayam uncle bob jadi banyaklah penipuan dilakukan untuk mandapat keuntungan. Aku sebagai pengguna BB rasa bertanggungjawab untuk kongsi tips bersama anda semua supaya tidak ditipu. Kurang pengetahuan tentang Blackberry bagi mereka yang baru pertama kali nak beli Blackberry adalah golongan yang paling banyak ditipu oleh cina-cina sungai wang.

1. Jangan sesekali beli Blackberry AP set.
Penjual-penjual Blackberry ni dengan mulut manis selalunya akan cadangkan kita membeli Blackberry AP set sebab mereka untung besar. Mereka akan yakinkan kita dengan membandingkan antara AP set dan Brightstar tiada beza kecuali warranty sahaja lain sambil cuba meyakinkan lagi dengan mengatakan Blackberry AP set ini adalah Blackberry baru dan harga AP set lebih murah dari Blackberry Brightstar dalam RM50-200. PERHATIAN kepada anda semua jangan sesekali terpedaya dengan cakap-cakap penjual, Blackberry AP set terlalu banyak bezanya dengan Blackberry Brightstar. Untuk pengetahuan anda semua Blackberry AP set adalah Blackberry terpakai yang dibeli dari luar negara atau dalam negara (dah macam harta Ismed Ulam Raja) dan digantikan dengan cover baru sebelum dijual semula dengan kotak, nombor siri yang sama ditampal pada kotak dan lengkap segala aksesori pada harga baru. Mungkin anda akan rasa untung kerana dapat berjimat dalam RM50-200 jika membeli AP set tapi sebenarnya anda dah rugi beribu ringgit.

2. Blackberry AP set menggunakan barangan tiruan.
Jika anda membeli Blackberry AP set segalanya adalah barangan tiruan seperti cover tiruan, qwerty keyboard tiruan, trackpad tiruan, charger tiruan, bateri tiruan, earphone tiruan dan telefon pula sudah digunakan mungkin ada beberapa kerosakan sama ada sudah dibaiki dengan komponen tiruan atau tidak dibaiki langsung. Segala barang-barang ini cepat rosak dan tak sama kualiti seperti yang original. Jika dikira setiap barangan tiruan ini anda hendak gantikan dengan membeli barangan original secara berasingan sudah pasti boleh mencecah ribuan ringgit.
Perbezaan wayar dan print pada charger tiruan AP set (kiri) dan original Brightstar (kanan)


3. Brightstar Pilihan Yang Tepat
Brighstar adalah pengedar sah Blackberry di Malaysia. Segala aksesori adalah original dan telefon belum digunakan lagi bermakna anda adalah pemilik yang pertama. Walaupun harga mahal sedikit tetapi terjamin 100% baru dan original. Selain itu anda boleh membeli BlackBerry daripada Celcom atau Digi.

4. Jangan Bayar Dahulu
Semasa hendak membeli penjual selalunya meminta bayaran dahulu sebelum mereka mengambil telefon di tempat lain jadi aku nasihatkan selagi telefon tiada depan mata jangan bayar walaupun sesen kerana anda tidak dapat nak periksa untuk pastikan apakah keadaan telefon itu. Sudah bayar jangan harap nak dapat duit balik, yang anda akan dapat cuma alasan bodoh dari mereka saja. Ingat COD ok.

5. Periksa Buyer's Remorse Untuk Pastikan Itu Blackberry Baru Yang Belum Di Gunakan Lagi
Cara-cara untuk periksa bagi OS5 pergi ke Option > Status
Cara untuk periksa bagi OS6 pergi ke Option > Device> Device & Status Information.
Dekat sini memang tak ada tunjuk data usage dan voice usage jadi sila taip BUYR dan segalanya akan terpamir. Tekan satu-satu B U Y R tak perlu tekan serentak huruf-huruf tu.
Paparan untuk OS5 telefon masih belum digunakan lagi data usage dan voice usage masih kosong

Data Usage dan Voice Usage yang sudah digunakan bermakna itu bukan telefon baru

Paparan untuk OS6

Ok itu saja tips-tips yang paling penting sekali untuk anda semua. Sebenarnya banyak lagi perbezaan yang boleh aku tunjuk antara AP dan Brightstar tapi aku tak larat nak buat tu semua. Ingat pesan aku kalau nak selamat jangan la beli AP set. Aku sekadar berkongsi apa yang aku tahu untuk sama-sama tidak ditipu. Nak beli barang ribu-ribu kenalah hati-hati, duit bukan senang nak cari. Jika anda baru membeli dan berasa tertipu anda bolehlah membuat laporan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan untuk menuntut ganti rugi jika boleh.

Sumber : http://asyraf-7.blogspot.com

Saturday, August 20, 2011

Software Untuk Menguruskan Kewangan & Bajet


Salam.

Posting kali ini, saya nak kongsikan software-software berkaitan pengurusan kewangan yang pernah saya guna untuk menguruskan kewangan. Ada pelbagai software yang berstatus ‘freeware’, ‘shareware’, ‘open-source’, dan ‘online’ yang anda boleh gunakan. Just google aje.

Tapi di sini, saya akan kongsikan software yang paling mudah, ringkas, senang nak guna, dan senang nak paham. Lepas cuba beberapa software, setakat ini ada 2 software yang sesuai mengikut citarasa saya.

1. Kalkulator Belanjawan (Bank Negara Malaysia)
Kalkulator ini dalam bentuk excel. Just masukkan jer jumlah pendapatan, jumlah bajet, belanja harian, dan maklumat lain. Seterusnya, anda akan mengetahui cashflow anda samada lebihan atau defisit.

Kalkulator ini lengkap menyenaraikan jenis perbelanjaan tetap dan perbelanjaan yang biasa kita lakukan, maka kita hanya perlu isi ruang yang berkaitan sahaja. Cuma, kalau ada jenis perbelanjaan yang tiada dan kita mahu tambah sendiri, tak boleh. Sebabnya kalkulator ini password-protected pada bahagian tertentu yang tidak boleh diubahsuai.
Berikut merupakan beberapa screen shot Kalkulator Belanjawan.




Anda boleh download kalkulator di sini.

Maklumat lanjut boleh lawati laman web Bank Negara Malaysia di sini.


2. dsBudget
dsBudget pula merupakan open-source software yang lebih kurang sama fungsi dengan Kalkulator Belanjawan, tapi menggunakan platform browser internet. Software ini akan dibuka melalui browser seperti Mozilla Firefox, Internet Explorer, dan Google Chrome.

Terdapat 4 bahagian utama dalam software ini (3 bahagian perlu diisi, 1 bahagian akan dikira secara automatik) iaitu:


  • Income & Deductions - untuk pendapatan bulanan & perbelanjaan yang wajib ditolak
  • Budgeting - Perancangan bajet yang kita mahukan
  • Expenses - Perbelanjaan harian yang perlu dicatat (ini memerlukan disiplin dan kesungguhan)
  • Balance - Baki samada positif (Lebihan) atau negatif (Defisit).
Kelebihan dsBudget ialah ia dapat memaparkan data yang kita masukkan dalam bentuk graf dan carta. Selain itu, kita juga bebas mengkategorikan perbelanjaan dan mengubahsuai cara paparan data mengikut citarasa sendiri.

Berikut merupakan beberapa screen shot dsBudget.





Anda boleh download software dsBudget ini di sini.
Untuk maklumat lanjut, and boleh lawati webpage dsBudget di sini.
Harap pembaca sekalian mendapat manfaat daripada 2 software tersebut.
Sebarang komen mengenai pengalaman menggunakannya atau software lain yang anda nak recommend adalah dialu-alukan.

Sekian.

Sumber : http://bijakwangbijakit.blogspot.com

Friday, August 19, 2011

Kejatuhan Pasaran Saham Semasa - Perlukah Pelabur Panik?

Sejak hari Sabtu lalu apabila Standard & Poors menurunkan kredit Rating USA daripada AAA+ kepada AA+ telah menyebabkan Market Turmoil pada Pasaran Dow Jones pabila pelabur menjual saham iaitu mengelakkan memegang aset berisiko dan memegang tunai sambil memerhatikan keadaan dari masa ke semasa. Dan apabila US batuk seluruh dunia terkena selesema. Kali ini pasaran saham KLCI jatuh melepasi tahap saikologi 1500 menuju ke tahap 1476 disebabkan oleh pelabur yang panik sebelum melantun dan ditutup pada 1498 pada hari Isnin yang lalu.

Sebenarnya pada FY ia bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana pada bulan Mac yang lalu kejadian Tsunami dan gempa bumi juga telah 3 kali menyebabkan pasaran jatuh ke tahap 1480 ini. Satu tahap support yang agak kuat. Hakikatnya ia memberi peluang swing trade dengan membeli saham-saham pelabur-pebaur yang panik ini dan benar pada tahap 1476 pada pukul 11 pagi itu CI kembali naik lalu tutup pada tahap 1498 yang menguntungkan pelabur yang membeli pada masa itu. PChem contohnya jatuh ke tahap 6.03 tetapi ditutup pada lebih kurang 6.40, MSM pula jatuh ke tahap 4.97 tetapi melantun ke tahap 5.24.

Namun FY tidak menyarankan pelabur memegang saham pada masa ini kerana keadaan pasaran yang masih tidak menentu. Kaedah Intraday dengan pandangan hari ke hari adalah lebih baik.

Keesokan harinya, hari Selasa seperti dijangka ia berlaku lagi pabila Dow Jones jatuh setelah pricing in the downgrades news. Sekalu lagi KLCI merudum tetapi kali ini ia memecah support 1480 lantas merudum 70 mata pagi itu ke tahap 1424 dan nak tahu apa terjadi? Ia naik dan tutup ke tahap 1472. Mencecah 1482 petang itu.

Kali ini 1480 bukan lagi menjadi support tetapi telah menjadi resistance. Pada FY KLCI dikira toppish sekitar 1480 ini. Kenapa FY mengatakan demikian?

Ini kerana dengan bantuan pelabur asing KLCI meningkat hingga ke tahap tertingginya iaitu mendekati 1600 dan kalau kita tolak 10% pegangan asing yang keluar dari pasaran bagi maka 1600 tolak 160 mata maka 1440 akan menjadi tahap yang tinggal. Jadi dalam ertikata lain FY yakin KLCI akan duduk dalam range ini dengan 1500 resistancenya.

Kalau Pchem naik setinggi 7.50 maka setelah ditolak 10 % iaitu 75 sen maka fair valuenya tanpa pegangan asing menjadi 6.75 lebih kurang. Maka mereka yang mengharap kenaikan kembali ke tahap 7.50 mungkin akan terpaksa menunggu masa yang lama.

Penjualan pegangan asing ini telah mula kelihatan semenjak Jumaat lalu bila saham-saham besar yang punya pegangan asing didalamnya mula jatuh. KLK, DIGI, Genting, PetDag dll. AirAsia yang ketinggalan kerana ia disuspendkan disebabkan Caloborationnya dengan MAS. Tatkala semua saham sudah menangis AirAsia menangis pada hari Rabu walhal pasaran melakukan technical rebound pada hari tersebut. Ia jatuh dari 3.95 hingga ke tahap 3.41 sebelum naik ke 4.57 hari itu.

Kenapa pula MAS naik dan tak jatuh? MAS naik sebab dia dah lama menangis. Jatuh rock bottom hingga ke tahap 1.35 satu ketika. kalau ada pegangan asing pun ia telah lama dijual.


Buat masa ini berhati-hatilah melabur di Pasaran saham dan cuba jangan memegang saham kerana keadaan ketidak tentuan di USA, juga masalah hutang di EUROZONE mahupun masalah inflasi dai China dan India. Hit n Run adalah strategi terbaik pada saat ketidak tentuan begini.


Kepada pelabur yang memegang saham yang punya Fundamental maka janganlah panik kerana FY yakin ia akan naik kembali pada masa yang sama kejatuhan sebegini memberi peluang kita membeli saham-saham yang baik dengan harga yang lebih murah.

Sumber :
www.faizalyusup.com

Thursday, August 18, 2011

Kisah Para Jutawan

Setidaknya sekali dalam hidup – kita pernah mengimpikan untuk menjadi seorang jutawan yang mempunyai banyak wang. Apakah yang akan anda lakukan jika anda seorang jutawan? Mari kita intip beberapa orang kaya yang paling berhemah di dunia.

Warren Buffett
Jutaan orang membaca buku Buffett dan mengikuti apa yang dilaburkan syarikatnya, Berkshire Hathaway, dalam setiap gerakan di pasaran saham. Namun rahsia sebenarnya untuk kekayaan peribadi Buffett mungkin kerana tabiatnya untuk berhemah dalam perbelanjaan. Buffett, bernilai sekitar $ 47 bilion, walaupun mampu memiliki rumah mewah dan barang-barang mewah namun dia dan isterinya masih tinggal di rumah sederhana mereka di Omaha, Nebraska yang mereka beli hanya $ 31,500 semenjak lebih 50 tahun yang lalu.

Walaupun dia makan di restoran terbaik di seluruh dunia, sekiranya diberikan pilihan, dia akan memilih burger dan kentang goreng dengan Coke Ceri yang sejuk sebagai minuman. Ketika ditanya mengapa ia tidak mempunyai kapal persiaran, dia menjawab "semua ini hanya umpama rantai yang mengikat leher."

Carlos Slim
Sementara sebahagian besar penduduk dunia mengenali Bill Gates, nama Carlos Slim jarang kedengaran. Tapi anda perlu kenal dengan nama ini. Slim ialah seorang penduduk asli di Mexico dan merupakan jutawan yang terkaya di dunia – lebih tepat lagi dia lebih kaya dari pengasas Microsoft yang terkenal itu. Slim bernilai lebih daripada $ 53 bilion, dan sementara ia mampu memiliki semua kemewahan dunia tetapi dia juga sangat berhemah dalam perbelanjaannya. Dia, seperti Buffett, tidak mempunyai kapal persiaran atau kapal dan dia telah tinggal di rumah yang sama selama lebih dari 40 tahun.




Ingvar Kamprad
Beliau adalah pengasas fenomena perabot dari Sweden, Ikea. Untuk Kamprad, memikirkan cara untuk menjimat duit bukan hanya untuk dirinya tetapi juga untuk pelanggannya, itulah prinsip peribadinya yang tertinggi. Beliau pernah berkata "Orang Ikea tidak memandu kereta-kereta mewah mahupun tinggal di hotel mewah." Kata itu kota. Kata-kata itu benar untuk pengasasnya juga. Dia menaiki kapalterbang kelas ekonomi dan ketika dia perlu pergi ke kawasan setempat di bandar, dia akan samaada menaiki bas atau memandu kereta Volvo 240 GL yang telah berusia lebih 15 tahun.


Chuck Feeney
Berdarah kacukan Ireland / Amerika dan dibesarkan di zaman kemurungan sebagai mungkin telah membentuk Feeney menjadi seorang yang berhemah. Dengan motto peribadi "saya keluar untuk bekerja keras dan bukan untuk kaya," beliau adalah salah seorang daripada pengasas syarikat Duty Free Shoppers dengan diam-diam menjadi jutawan dan dengan diam-diam juga menyumbangkan hampir semuanya melalui yayasannya, Atlantik Filantropi. Selain memberikan lebih dari $ 600 juta kepada Cornell University disamping memberikan jutaan dolar untuk sekolah, jabatan penyelidikan dan hospital.

Tidak suka membuang masa, Feeney mengalahkan baik Buffett dan Kamprad dalam kategori sumbangan, memberikan sumbangan yang kurang sedikit dari Ford dan Yayasan Bill dan Melinda Gates. Seorang pengguna pengangkutan awam, Mr Feeney juga terbang menaiki kelas ekonomi, membeli pakaian dari kedai-kedai biasa dan tidak wang tidak membazirkan wang kepada almari kasut yang luas, Katanya "Anda hanya boleh memakai sepasang kasut pada waktu". Dia mendidik anak-anaknya dengan cara yang sama, menyuruh mereka bekerja di musim panas yang sama seperti kebanyakan remaja lain.

Frederik Meijer
Sekiranya anda tinggal di Midwest Amerika kemungkinan besar bahawa anda akan berbelanja di rangkaian kedai runcit Meijer. Meijer bernilai lebih daripada $ 5 bilion dan hampir setengah dari kekayaan yang dikumpulkannya itu ialah ketika orang mengalami kemeruduman ekonomi pada tahun 2009. Seperti Buffett beliau membeli kereta yang sederhana dan memandunya selama jangkamasa hayatnya. Seperti Kamprad dia memilih motel ketika di perjalanan untuk bekerja. Juga, seperti Chuck Feeney, beliau tidak menghabiskan kekayaannya sebarangan. Mr Meijer fokus kepada kebaikan yang dapat diberikan kepada masyarakat.

Apa yang boleh saya katakan ialah mereka semua punya sifat-sifat yang disarankan Islam ;

· Membeli apa yang perlu dan bukan apa yang mereka mahu
· Tidak membuang masa
· Gigih dan rajin bekerja
· Menyumbang dan bersedekah
· Berjimat dan berhemah dalam perbelanjaan
· Melakukan amal jariah
· Bersederhana
· Membawa manfaat kepada yang ramai
· Dan lain-lain lagi.

Mungkin semua faktor-faktor inilah yang menyebabkan kekayaan mereka semakin bertambah dari masa ke semasa. Mereka sebenarnya membawa manfaat kepada yang ramai dengan memberikan peluang pekerjaan, produk dan perkhidmatan yang digunakan umum, sumbangan yang membantu sekolah, universiti, hospital dan sebagainya.

Sesungguhnya orang yang paling baik adalah orang yang membawa manfaat kepada yang ramai.

Fikir-fikirkanlah..

Apapun segala kebaikan adalah dari Allah dan segala kelemahan adalah atas kekurangan diri saya sendiri. Kemaafan jualah yang saya pinta.

Bukalah pintu hati, anda pasti akan memahami. Terima kasih meluangkan masa membaca. Harap ia membawa manfaat buat anda.

Sumber : http://www.faizalyusup.com

Wednesday, August 17, 2011

LANGKAH-LANGKAH MENGHADAPI KEMELESETAN EKONOMI

Krisis atau kegawatan ekonomi adalah perkataan yang sering kali kita dengar, sama ada di televisyen, radio dan juga akhbar. Pelbagai kesan krisis ini, sama ada di peringkat global ataupun tempatan yang telah kita ketahui. Bagaimana pula dengan pelaburan? Adakah kemelesetan ekonomi yang berlaku ini memberikan kesan kepada pelaburan anda. Dalam artikel ini, kita akan mengupas cara-cara yang boleh dilakukan untuk menghadapi situasi sukar seperti ini.

Bagaimana menghadapi krisis ini?

Ramai orang yang bertanya soalan ini atau soalan-soalan yang seumpamanya. Di sini, kami senaraikan antara langkah-langkah yang boleh diambil dan ianya berada dalam kawalan kita dalam menempuh kegawatan terbabit.

Urus perbelanjaan anda dengan bijak

Sebagai permulaan, kaji semula perbelanjaan anda dan kenal pasti perbelanjaan tetap dan boleh ubah. Bagi perbelanjaan boleh ubah seperti makan di tempat kesukaan atau membeli belah, anda boleh mengurangkan atau mengehadkan kekerapannya dan apa yang diperlukan adalah sedikit disiplin dan perubahan kepada aktiviti sosial anda.

Bagaimana pula dengan perbelanjaan tetap? Ia adalah perbelanjaan yang tidak boleh dielak atau dikurangkan terus untuk disesuaikan dengan keadaan kewangan anda. Perkara yang selalunya dalam kategori ini melibatkan perbelanjaan besar seperti:
• Pembiayaan rumah, kenderaan atau pinjaman pendidikan
• Pembayaran insurans
• Bil-bil utiliti dan kontrak perkhidmatan seperti air, elektrik, telefon dan Internet.

Walaupun anda tidak boleh menghapuskan perbelanjaan sebegini, ada cara-cara yang boleh digunakan untuk mengurangkan perbelanjaan dalam kategori ini.

• Jadilah pengguna bijak!

Semasa kegawatan ekonomi, Kerajaan biasanya akan melaksanakan pakej rangsangan ekonomi seperti mengurangkan kadar faedah untuk menggalakkan orang ramai berbelanja. Anda boleh mendapat manfaat daripada pakej ini dengan mencari kadar yang lebih murah dan tawaran yang lebih baik untuk membiayai semula gadai janji yang ada. Terdapat pelbagai pakej yang ditawarkan oleh bank-bank perdagangan dan anda hanya perlu memilih tawaran yang terbaik, iaitu yang boleh menjimatkan kadar faedah yang dibayar. Langkah ini semestinya boleh menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang.

Begitu juga dengan perkara-perkara lain. Dalam suasana perniagaan yang lebih kompetitif, akan terdapat pelbagai promosi dan pakej istimewa di pasaran. Anda mesti pandai menyesuaikan diri untuk menjadi pengguna bijak. Jadikan tabiat mencari tawaran terbaik sebagai suatu amalan dan pastikan setiap ringgit yang dibelanjakan berbaloi.

• Kawal perbelanjaan anda

Ketika cuba mengurangkan kadar faedah yang dibayar dan memberi lebih nilai untuk wang, anda sepatutnya tidak lagi berbelanja dengan sewenang-wenangnya. Segala usaha anda dalam berjimat-cermat akan menjadi tidak berguna jika wang tunai berkurangan dan komitmen lain bertambah. Jadi, cuba kawal perbelanjaan anda. Ingat! Hanya berbelanja untuk keperluan dan tangguhkan apa yang boleh.

• Hadkan Penggunaan kad kredit

Jika anda gemar berbelanja menggunakan kad kredit tanpa sebarang rasa bersalah, sudah tiba masanya sifat tersebut dikikis. Dengan kebanjiran pelbagai jenis kad kredit di pasaran, sudah menjadi lumrah untuk seseorang memiliki banyak kad kredit. Kad kredit memang memberi kemudahan, namun ia boleh menyusahkan jika anda tidak berdisiplin apabila menggunakannya. Dengan kad kredit, anda sebenarnya berbelanja menggunakan duit yang anda tidak ada pada masa ini. Lagi banyak anda berbelanja dan berhutang dengan bank, lagi tinggi bayaran dikenakan selepas dicampur dengan bayaran kadar faedah dan caj-caj lain.

Oleh sebab itu, bagi menguruskan perbelanjaan anda dengan lebih baik, hadkan penggunaan kad kredit kepada satu atau dua kad sahaja serta sentiasa awasi baki bulanan yang ada. Elakkan hutang kad kredit anda daripada terus bertambah dan jika boleh, jelaskan kesemua hutang kad kredit setiap bulan.

Kegagalan untuk menyelesaikan hutang kad kredit boleh menyebabkan keadaan menjadi semakin buruk. Jika anda melihat kepada bilangan orang yang telah muflis di Malaysia, anda akan dapati jumlah tersebut agak membimbangkan, tambahan pula ramai daripadanya terdiri daripada golongan muda.

• Bina simpanan duit anda

Apabila anda telah mampu menguruskan wang, besar kemungkinan anda mempunyai lebihan wang tunai. Gunakan lebihan ini untuk membina simpanan. Simpanan ini hendaklah mampu bertahan selama 6 bulan untuk menanggung perbelanjaan kehidupan seharian. Jika anda diberhentikan kerja baru-baru ini, jangan gunakan pampasan tersebut untuk mengubah suai rumah atau membeli kereta baru. Ia adalah simpanan anda. Simpan untuk waktu-waktu kecemasan. Jika anda mempunyai lebihan daripada simpanan, anda boleh ke langkah seterusnya.

• Cari peluang-peluang pelaburan yang ada
“Inside of every problem lies an opportunity” - Robert Kiyosaki

Kebanyakan orang gagal untuk melihat peluang yang ada daripada sesuatu krisis. Sebenarnya, ketika waktu yang tidak menentu seperti inilah terdapat peluang-peluang yang baik dalam pelaburan, tidak kira dalam pasaran saham, hartanah atau produk pelaburan yang lain. Oleh itu, jika anda mempunyai lebihan wang, pelajari kaedah dan cari peluang-peluang pelaburan yang ada dengan mengambil kira tahap toleransi risiko anda.

Kesimpulannya, dalam keadaan krisis sebegini, anda perlu berhati-hati dengan keputusan pelaburan yang dibuat terutamanya apabila anda melabur dengan wang hasil titik peluh dan penat lelah anda. Dengan perancangan dan disiplin diri, anda mampu untuk mengharungi apa juga keadaan ekonomi.

Dipetik dari,

SECURITIES INDUSTRY DEVELOPMENT CORPORATION (SIDC), peneraju bidang pendidikan, latihan dan sumber maklumat berkaitan pasaran modal di ASEAN, adalah cabang pendidikan dan pembangunan bagi Suruhanjaya Sekuriti, Malaysia. Ia ditubuhkan pada tahun 1994 dan diperbadankan pada 2007.

Sila layari laman web Pelabur Malaysia, www.min.com.my untuk mendapatkan panduan pelaburan bijak.

Thursday, July 21, 2011

Petua Simpan Duit Banyak-Banyak



Saya pasti ramai yang sudah tahu dan pernah mendengar nasihat tentang pengurusan kewangan yang berbunyi..



Simpanlah sekurang-kurangnya 10% wang gaji anda



Bermakna.. jika gaji anda sebulan RM2,000.. anda perlu simpan RM200 sebulan
Jika gaji anda RM3,000 sebulan.. anda perlu simpan RM300 sebulan..

Dalam masa setahun, anda akan mempunyai simpanan sebanyak RM200 X 12bulan = RM2,400


RM2,400 ? Oh.. nampaknya impian anda untuk menjadi jutawan masih jauh lagi..
Jika anda masih meneruskan simpanan bulanan anda sebanyak RM200 sebulan.. berapa lamakah masa yang diperlukan untuk anda menjadi jutawan?



Jawapannya…. 400 Tahun!
Hah? Nampaknya.. dunia telah kiamat pun anda masih belum lagi jadi jutawan.. Oh!



Sebenarnya, nasihat menyimpan 10% daripada wang gaji kita itu sememangnya suatu nasihat yang baik. Tetapi, bagi saya, jika anda dapat menyimpan lebih dari 10%…. maka, itu adalah lebih lebih lebih baik lagi!



Persoalannya? Macam mana nak simpan lebih dari 10%?
“Saya tak boleh… kalau simpan lebih 10%.. nanti, makan pasirlah saya jawapnya.” ujar anda..



Jangan cepat berfikiran negatif… fikirkan perkara yang positif!
Sebenarnya, ada satu rahsia yang membolehkan kita menyimpan wang gaji kita lebih dari 10%. Jadi.. saya ingin kongsikan ia bersama anda, ini adalah rahsia peribadi saya… saya telah menguji dan menggunakannya pada diri saya sendiri, dan ikhlas saya katakan.. dengan rahsia ini.. saya mampu menyimpan wang sebanyak 200% daripada wang gaji saya setiap bulan! (Diulangi… wang gaji yer.. bukan wang pendapatan.. ho! ho! ho! Bermaksud… JIKA gaji saya RM100 sebulan.. maka, saya mampu menyimpan RM200 sebulan..)

Anda nak tahu apakah Rahsia itu?

Seterusnya...

Wednesday, July 13, 2011

Prinsip melabur untuk persaraan



Menjalani kehidupan di usia emas dan bersara merupakan satu lagi fasa kehidupan yang perlu ditempuh. Justeru, persoalan berlegar-legar di fikiran apakah kaedah sesuai bagi terus menjana pendapatan?

Beberapa prinsip dalam pelaburan perlu dipandang serius sebelum anda merancang untuk membuat persediaan persaraan.

Pertama - sentiasa bersedia menghadapi perkara luar jangka. Ini kerana semasa bekerja anda mempunyai aliran pendapatan tetap untuk melunaskan keperluan kewangan di luar jangkaan, namun ia sebaliknya selepas bersara.

Kedua - sesuaikan perubahan pendapatan anda. Buat sasaran jumlah perbelanjaan selepas bersara.

Ketiga - bina aliran pendapatan berterusan. Hal ini penting bagi memastikan anda mempunyai sumber pendapatan sepanjang hidup.

Dari konsep kewangan, persaraan memerlukan anda merancang lebih teliti tentang pengumpulan aset. Perlu diingat, anda perlu mengurus kewangan untuk tempoh 20 ke 30 tahun akan datang!

Paling penting, melabur dalam instrumen yang sesuai. Justeru, ambil kira keperluan dan matlamat jangka panjang sebelum melabur.

Langkah seterusnya, ketahui dan fahami tempoh masa sesuai untuk menjual balik atau menukarkan pelaburan dalam bentuk tunai bagi memenuhi keperluan anda. Lazimnya, pelabur cenderung menjual saham berisiko tinggi apabila memasuki usia persaraan.

Pastikan anda membuat kajian dan anggaran secara teliti dan berkesan. Ambil kira kesan cukai ke atas pelaburan anda dan pastikan anda mengoptimumkan manfaat rebat cukai yang layak. Kesimpulannya, pelaburan perlu dirancang dengan teliti untuk mendapat hasil dan pulangan terbaik.

Usia muda adalah masa terbaik untuk mula merancang persaraan anda.

Friday, July 8, 2011

Kelebihan Simpanan Secara Bulanan


Kita tahu bahawa kita harus menyimpan sekurang-kurangnya 10% daripada rezeki kita untuk masa hadapan. Sekiranya pendapatan kita RM2,000, perlu simpan RM200. Sekiranya suami isteri (anggap keduanya berpendapatan RM2,000) maka, simpanan bulanan adalah RM400.

Nak jadi jutawan, agak lama pada kadar pulangan pelaburan 10%- lebih 30 tahun!. Tetapi, perlu ingat 3 faktor yang kita tidak mengambil kira:

  1. Sekiranya makan gaji, gaji akan naik apabila diberi masa melalui pengalaman.
  2. Sekiranya menjalankan perniagaan, pengalaman akan mengajar memaksimakan keuntungan apabila diberi masa.
  3. Sekiranya makan gaji, EPF juga akan menambahkan simpanan & pelaburan kita di masa hadapan.

Sebenarnya, untuk mencapai simpanan RM1 juta, tidak sesukar yang disangka. Hanya perlu menyimpan secara berterusan dan berdisiplin.

Contoh:

Suami isteri yang berpendapatan RM2,000 seorang dan menyimpan/melabur 10% iaitu RM400 setiap bulan, akan berjaya mencecah RM1juta dalam masa 32 tahun (lebih kurang). Tetapi, masanya agak lama!

Namun, apabila di kira EPF, untuk mencapai RM1 juta, ia mengambil masa dalam lingkungan 25-30 tahun. Masih lagi lama!

Tetapi, sekiranya pendapatan mereka bertambah RM200 setahun, dan masih menyimpan 10%, untuk mencapai RM1juta adalah kurang dari 25 tahun!

Kini, mencapai angka 1 juta adalah milik semua, walaupun berpendapatan sederhana

- ;) Mudah kan? But… start saving now!

Dari Irfan Khairi

Thursday, July 7, 2011

9 Cara Berkesan Menyimpan Duit


Langkah pertama menuju ke arah kebebasan kewangan ialah dengan menyimpan. Di mana-mana anda membaca, semuanya menegaskan perkara ini. Pernyataan-pernyataan, “Simpanlah wang anda”, “Menabunglah wang anda”, “Menabung adalah langkah pertama untuk melabur”, dan sebagainya.

Di sini, saya ingin berkongsi 9 cara berkesan menyimpan wang anda.

1. Peruntukkan suatu nilai tetap sebagai nilai simpanan bulanan

Cara utama untuk menabung ialah dengan menetapkan simpanan bulanan secara tetap dari pendapatan (atau wang saku/elaun bulanan bagi yang belum bekerja). Kebanyakan nasihat memilih 10% dari jumlah pendapatan bulanan sebagai nilai minimum. Lebih tinggi nilai simpanan adalah lebih bagus, tetapi pastikan anda telah menunaikan semua tanggungjawab anda terlebih dahulu.

2. Bonus tahunan/prestasi

Bonus merupakan sesuatu yang menggembirakan bagi setiap pekerja. Tanpa bonus, sebuah kompeni mungkin akan kehilangan pekerja-pekerja hebatnya. Tetapi, adakah berbaloi untuk menghabiskan semua wang bonus hasil susah payah anda selama setahun itu? Huhuhu. Apa kata anda songsangkan PRINSIP MEMBELANJAKAN WANG GAJI anda untuk diaplikasikan ke atas bajet wang bonus anda? Maksud saya, membelanjakan 10% sahaja dan bakinya sebanyak 90% disimpan :)

3. Elaun tambahan

Kebiasaannya, pekerja-pekerja yang perlu bekerja di luar pejabat akan diberikan elaun tambahan. Di antaranya termasuklah elaun minyak, tol, “mileage”, makan, dan sebagainya. Bukan senang untuk menguruskan wang elaun ini, kerana kebiasaannya anda perlu mengeluarkan belanja sendiri dahulu sebelum membuat tuntutan (atau “claim”) dari kompeni anda. Sesetengah kompeni akan membayar semula tuntutan tersebut selepas sebulan. Sebilangannya hanya akan membayar semula tuntutan tersebut hanya selepas dua bulan. Berhati-hati dengan elaun ini. PERUNTUKKAN DAHULU UNTUK KEGUNAAN BULAN BERIKUTNYA BAGI KEGUNAAN TUGASAN LUAR PEJABAT DARI NILAI TUNTUTAN ELAUN YANG DITERIMA SEBELUM ANDA MENYIMPAN. Tiada gunanya sekiranya anda perlu meminjam wang orang lain kerana tujuan anda menyimpan adalahKEBEBASAN KEWANGAN.

4. Kenaikan gaji tahunan

Saban tahun, kebanyakan syarikat akan menghadiahkan kenaikan gaji tahunan bagi pekerja-pekerjanya. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mentaksirkan semula bajet perbelanjaan bulanan anda untuk disesuaikan dengan gaji baru anda. Idealnya, simpan semua kenaikan gaji anda. Tetapi, dalam dunia sebenar, berikanlah sedikit ruang untuk anda merasai dan menikmati kenikmatan kenaikan gaji tersebut. Anda memerlukan motivasi untuk terus kekal menabung. Peruntukkanlah sebahagian kecil wang anda seperti menghadiahkan sehelai baju baru untuk diri anda sendiri 

5. Pendapatan tambahan

Menambah wang pendapatan sudah tentulah dapat menambahkan nilai tabungan, SEKIRANYA anda tidak menjolikan ksemua pendapatan tambahan tesebut. Cubalah berniaga kecil-kecilan (“online” atau “offline”) atau menjadi ejen insuran atau menjadi ejen Unit amanah (juga dikenali sebagai “unit trust”) sebagai langkah awal. Sekiranya anda berani, mempunyai modal besar, dan mempunyai ilmu, mungkin boleh melibatkan diri di dalam saham ekuiti, atau hartanah, atau mungkin juga pasaran hadapan.

6. Menyimpan setiap nilai penjimatan

Simpanlah setiap sen yang berjaya dijimatkan pada setiap kali anda berbelanja. Bagaimana untuk berjimat? Terlalu banyak cara. Sila klik di ini untuk bacaan lanjut.

7. Wang syiling

Hampir semua barang-barang yang dijual bukanlah bernilai genap RM seperti RM1 atau RM10. Kebanyakannya akan bernilai RM1.60, RM10.10, dan sebagainya. Setiap kali kita membuat pembayaran bagi barang-barang ini, kita akan diberi baki wang syiling. Dapatkan sekurang-kurangnya sebuah tabung (atau sebarang botol kosong) untuk dijadikan tabung bagi wang syiling tersebut. Sebagai kiraan mudah, ambil nilai RM0.50 sebagai nilai tabungan syiling harian. Darabkan dengan 30 hari, 0.50*30=RM15 bagi setiap bulan. Untuk setahun, darabkan dengan 12, 15*12=RM180. Hah, siapa nak bagi RM180 kepada anda?

8. Lebihan wang perbelanjaan bulanan

Setiap bulan, majikan akan membayar gaji pada satu tarikh yang tetap (mungkin lewat selama 2-3 hari, hehehe). Apabila sampai tarikh gaji masuk, periksa penyata kewangan anda untuk memeriksa jumlah lebihan wang perbelanjaan bulanan anda bagi bulan itu. Ucapkan syabas kepada diri anda kerana anda tidak menjolikan wang lebihan tersebut (menyimpanlah).

9. Bersedekah dan Bayar Zakat

Selain menabung, anda perlu ingat, tiada gunanya mempunyai wang yang banyak sekiranya IA AKAN MENJADI BEBAN DI AKHIRAT KELAK. Bayarlah zakat kerana ia WAJIB. Bersedakahlah kerana di dalam harta anda, Allah telah tetapkan rezeki untuk orang lain. Tetapi, adalah lebih AFDHAL untuk bersedakah kepada keluarga sendiri sebelum orang lain. Selain mendapat pahala sedekah, anda juga telah merapatkan tali silaturrahim sesama keluarga anda, insyaAllah. Jangan bimbang, sedekah dan zakat tidak akan mengurangkan wang anda kerana insyaAllah Allah akan melipatgandakan lagi rezeki anda dan memberkatinya. Amin Ya Allah.

Akhir kata, perlu diingat senarai ini bukanlah senarai mutakhir cara menyimpan duit. Ini hanyalah SEBAHAGIAN sahaja dari cara-cara menyimpan duit. Anda perlu menggunakan kreativiti sendiri dan sesuaikan dengan keperluan anda.

Monday, July 4, 2011

Enam langkah untuk mengatasi kegawatan ekonomi

"Adakah kegawatan ekonomi sudah hampir tiba?"



Senarai berikut merupakan enam langkah yang akan membantu anda mengatasi ekonomi.

1- Membuat simpanan sekurang-kurang 10 peratus daripada pendapatan anda kepada diri anda sendiri
2- Simpan wang yang membolehkan anda hidup selama sekurang-kurangnya enam bulan
3- Hidup dengan berjimat-cermat dan elakan perbelanjaan yang tidak wajar
4- Jangan berhutang, terutama sekali hutang besar
5- Sentiasa peka situasi-situasi dan peluang-peluang yang ada di hadapan anda
6- Rangkaian (networking) amat penting supaya anda mempunyai perhubungan yang meluas dengan pelbagai jenis orang

Sunday, June 12, 2011

Tips Menyimpan dan Gandakan Wang Dengan Teknik Mudah!


Salam sejahtera,

Saya ingin mengesyorkan agar anda menyimpan atau menabung terlebih dahulu sebelum berbelanja kerana cara inilah yang akan menjadikan simpanan anda akan terus bertambah berbanding berbelanja terlebih dahulu sebelum menyimpan!

Jika anda sukar untuk menyimpan setiap bulan, terdapat cara mudah untuk anda menyimpan iaitu dengan membuat potongan gaji melalui majikan anda ataupun membuat arahan tetap kepada pihak bank.

2 cara ini akan membantu anda menyimpan setiap bulan. Cara ini lebih menjimatkan masa dan kos kerana anda tidak perlu lagi terburu-buru ke bank, berdepan dengan kesesakan lalulintas, terpaksa beratur dan juga menanggung kos caj ‘parking’.

Sekarang anda sudah tahu 2 cara mudah untuk menyimpan.

Sebagaimana yang saya janjikan pada email lepas, saya akan menerangkan 1 teknik yang mampu menggandakan simpanan anda!

Apa teknik tersebut…?

Saya pasti anda tentu faham apa yang saya maksukan iaitu teknik ‘compound interest’. Kelebihan teknik ini ialah, lebih awal anda menyimpan, bermakna simpanan anda akan berganda-ganda banyaknya.

Untuk anda lebih faham, andaikan dividen adalah 10% setahun, sebagai contoh :

1) Zarina mula menyimpan sebanyak RM250 sebulan sejak berumur 19 tahun. Beliau menyimpan selama 8 tahun iaitu sehingga umurnya 26 tahun. Sejak daripada itu beliau tidak lagi menyimpan. Ketika beliau bersara pada umur 55 tahun, wang simpanannya telah menjadi sebanyak RM598,648 hasil dari kaedah compound interest. (kos beliau hanya RM24,000)


2) Majid mula menyimpan RM250 sebulan pada umur 27 tahun. Beliau menyimpan sehingga umur 55 tahun iaitu selama 19 tahun. Ketika beliau bersara, wang simpanannya hanyalah sebanyak RM490,482 sahaja hasil dari kaedah compound interest. (kos beliau ialah RM87,000)


Tentu anda nampak perbezaan bagi 2 contoh di atas bukan?

Lebih awal anda menyimpan secara tetap setiap bulan, anda sebenarnya lebih beruntung seperti apa yang berlaku pada Zarina!

Jadi, apa yang anda tunggu lagi? Mula menyimpan secara tetap mulai sekarang kerana tiada istilah ‘lambat’ dalam soal pengurusan kewangan.

Apa yang paling penting ialah tindakan anda.

Thursday, June 9, 2011

ASB/ASN Haram – Jabatan Mufti Negeri Selangor


Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan seumpamanya adalah tidak halal. Hal ini kerana ia masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:

Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional.Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan seumpamanya adalah tidak halal. Hal ini kerana ia masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:

Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional.

Sila lawati laman web Jabatan Mufti Negeri Selangor , http://www.muftiselangor.gov.my/

Maka, marilah kita beralih arah menyimpan di dalam unit trust yang berlandaskan syariah di Public Mutual Berhad. Hubungi saya sekarang untuk keterangan lebih lanjut.

Wednesday, April 20, 2011

Pemurataan Kos Ringgit - Dollar Cost Averaging (DCA)



Ia merupakan satu teknik pelaburan yang digunakan untuk mengurangkan pendedahan kepada risiko yang berpunca dari pembelian tunggal yang besar.

Ia dilakukan dengan membuat pelaburan dalam satu jumlah yang tetap setiap bulan atau setiap penggal ke dalam mana mana unit saham amanah tunggal, tanpa menghiraukan harga unitnya. Contohnya, anda boleh memilih untuk membuat pembelian saham bulanan sebanyak RM100 atau RM 200 kepada satu dana unit amanah saham. Atau mungkin juga anda membuat pembelian yang besar sedikit sebagai contoh RM 500 atau RM 1000 setiap penggal atau suku tahun.

Lebih banyak unit dibeli apabila harga unit sesaham rendah dan unit kurang dibeli jika harga unit sesaham tinggi.



Premis Pemurataan Kos Ringgit (DCA; Dollar Cost Averaging – Dalam Inggerisnya) adalah bagi seseorang pelabur yang ingin mencari perlindungan daripada kehilangan nilai pasaran tidak lama selepas dia membuat pelaburan. Walaupun Pemurataan Kos Ringgit boleh menjadi satu cara pelaburan efektif, ia tidak menjaminkan keuntungan ataupun melindungi pelaburan daripada kerugian dalam pasaran yang merosot pada masa sesingkat musim pelaburan menurun. Untuk pelaburan jangka panjang, ia sesuatu yang masih lebih baik lagi.

Untuk itu anda mesti terus membeli unit unit dalam pasaran pasaran menaik dan menurun supaya strategi ini menjadi berkesan. Oleh itu, anda patut memilih satu jumlah yang anda berasa selesa untuk melabur di bawah semua keadaan pasaran.

Untuk menjelaskan lagi Pemurataan Kos Ringgit dengan lebih baik,andaikan anda ingin menyimpan RM 1200 setiap tahun untuk tabung pendidikan anak anda. Selain daripada melaburkannya sekaligus dan menanggung risiko memasuki semasa apasaran adalah tinggi, anda memutuskan untuk melabur RM 100 setiap bulan dalam satu unit amanah saham seperti yang ditunjukkan jadual dibawah.


Teknik ini digunakan oleh ramai jutawan-jutawan untuk menggandakan wang mereka tanpa memikirkan market naik atau turun.

Monday, April 18, 2011

Pelabur Biasa Vs. Pelabur Hebat



Lazimnya terdapat 2 ciri utama tabiat pelabur.

Tabiat mereka inilah yang menentukan sama ada mereka mampu ‘Buat Duit’ atau tidak melalui pelaburan, terutamannya pelaburan Unit Amanah.

Ramai orang yang terdedah dalam industri pelaburan mengatakan terdapat hampir 90% pelabur mempunyai tabiat yang kurang tepat terhadap pelaburan mereka. Betulkah kenyataan itu? Saya tidak pasti, tetapi mengikut kajian-kajian psikologi memang ramai orang yang akan suka bertindak ‘terbalik’. Ia sama seperti hanya 5% sahaja orang yang berani dan mencari sebab untuk berjaya, sedang 95% lagi adalah orang yang suka memberi alasan serta lebih selesa berada pada tahap biasa. Mereka memanggil pelabur-pelabur itu sebagai ‘Pelabur Biasa’.

Para ‘Pelabur Biasa’ lazimnya tidak percaya kepada matlamat kewangan mereka, sesetengahnya langsung tidak meletakkan objektif kepada pelaburan mereka. Mereka mudah panik apa dengan turun naik pasaran serta banyak menggunakan emosi/perasaan untuk membuat keputusan. Mereka lebih suka dan percaya kepada pandangan dan nasihat individu tidak berkaliber yang menyebelahi emosi mereka.

Berlainan dengan ‘Pelabur Hebat’. Para pelabur ini, memang suka melabur. Mereka sanggup menimba ilmu untuk mengetahui potensi dan cara untuk mencapai matlamat kewangan mereka melalui pelaburan. Mereka bercita-cita untuk kaya dan akan mengambil tindakan diatas setiap peluang untuk memastikan matlamat mereka tercapai.

Lazimnya, ‘Pelabur Hebat’ tidak mudah panik. Mereka mempunyai objektif pelaburan yang jelas. Mereka tidak akan mengganggu pelaburan mereka sehinggalah matlamatnya tercapai. Bagi yang lebih agresif, pastinya mereka akan terus menambah pelaburan mereka. Mereka tidak takut rugi, mereka mahu untung dan mahu laksanakan strategi yang menguntungkan.

Mereka juga tidak suka terburu-buru kerana mereka amat faham bahawa setiap pelaburan dan untung perlukan masa yang tertentu. Bagi mereka adalah diluar tabii’ jika menanam pokok untuk menuai hasilnya sebelum pokok itu tiba masa untuk berbuah.

Tuesday, March 29, 2011

Hendak Gagal Atau Hendak Berjaya

1-Hanya ada satu pilihan samada berjaya atau gagal, itu saja pilhan yang ada. Penolakan komited untuk berjaya.

2-Suka dengar cakap orang, dengar cakap orang ibarat diri macam lalang, kekadang satu ayat sahaja boleh menyebabkan gagal.

CARA ELAKKAN DIRI DENGAN CAKAP ORANG

a) Jangan bertanya kepada orang yang disahkan tidak tahu.

b) Jangan tanya pada orang yang ta pernah lakukan (ibarat mereka diluar pagar).

c) Katakan dalam hati itu hanya pendapatnya sahaja.

3-Hidup atas sudut pandangan orang lain

"Nanti apa orang lain kata?"
"Nanti apa pula kata jiran2...."
"Nanti apa pula kata emak mertua aku?"

CARA ELAKKAN PANDANGAN ORANG LAIN

a) Ingatkan diri kita yang kita menjalankan hidup sendiri. Tanggungjawab pada hidup kita terletak di tangan kita.
b) Elak bergaul dengan manusia gagal

c) Setiap kali berdetik satu perasaan dalam hati bimbang "Apa orang lain kata" Segera buang perasaan itu jauh-jauh. Katakan "ahhh"

4- Tidak Sanggup

Motivasi Untuk Berjaya

Sedikit perkongsian tentang 10 tips 'Motivasi Untuk Berjaya' yang saya perolehi dari seorang 'Sifu' dan Pakar Motivasi. Mudah2an ianya memberi manfaat kepada semua rakan..... insyaAllah...


1. Fikirkan Boleh : Tidak Ada Yang Mustahil Sebelum Dicuba. Kenapa perlu mengalah sebelum mencuba? Kalau orang lain boleh melakukan, kenapa anda tidak? Inilah cogankata yang perlu kita sematkan dalam minda dan hati kita. Dengan berpegang kepada cogankata ini, tiada apa yang mustahil dalam hidup anda.


2. Anda bukan gagal, cuma belum berjaya: Jangan cepat melabelkan diri sendiri sebagai seorang yang `GAGAL'. Kesannya amat buruk sekali. Anda bukan gagal, tetapi belum berjaya. Mungkin anda hanya perlukan selangkah lagi untuk berjaya, jadi kenapa berhenti sekarang?


3. Berdikari : Jangan Terlalu Bergantung Kepada Orang Lain. Semua manusia dalam dunia ini mempunyai kelebihan yang tersendiri. Anda juga tidak terkecuali. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengenali potensi diri dan menggilapnya. Anda boleh melakukannya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. Anda ada kekuatan yang tidak dimiliki oleh orang lain.


4. Berfikir Secara Kreatif : Dengan berkreatif, anda akan melihat `cahaya-cahaya' baru yang boleh menerangi `kegelapan' selama ini. Kadangkala perkara itu bukanlah sukar pun, tetapi oleh kerana anda menyempitkan pemikiran, akhirnya anda rasa terhimpit dan hilang motivasi. Oleh itu, belajarlah untuk berkreatif.


5. Bersikap Positif dan Optmitis: Langit tidak akan selamanya mendung, alam tidak akan selamanya malam. Pasti suatu ketika fajar akan menyinsing datang menebarkan sinarnya. Jangan berputus asa dengan rahmat Tuhan. Berbaik sangka denganNya dan berusahalah sehingga berjaya.


6. Berilah sedikit masa untuk berjaya : Ia seperti anda bercucuk tanam. Jika hari ini anda menyemai pokok durian, mungkin tiga, lima, tujuh tahun nanti barulah anda mendapatkan hasilnya. Begitu juga dalam karier dan kerjaya. Anda perlukan masa untuk mendaki tangga kejayaan.


7. Rujuk matlamat hidup : Adakah anda di atas landasannya? Jika ya, jangan gundah gulana. Anda tidak akan tersesat selagi di atas landasan yang betul. Teruskan dengan jadual perancangan anda dan tingkatkan usaha lagi.


8. Pertingkatkan Ilmu dan Kemahiran : Mungkin bukan kerana anda tidak boleh berjaya, tetapi ada beberapa `kelengkapan' yang masih belum dimiliki. Ia adalah ilmu dan kemahiran. Anda boleh mendapatkannya melalui pelbagai cara melalui pembelajaran, membaca dan sebagainya. Tetapi ada satu sistem pendidikan yang mempunyai kesan yang sangat hebat, iaitu pengalaman. Belajarlah daripadanya.


9. Fahami fitrah alam : Kejayaan bukan sesuatu yang mudah. Jika anda hendak menjadi seorang yang tewas, ianya sangat mudah. Jika hendak mendapatkan wang, anda perlu bekerja. Tetapi jika hendak kehilangan wang, anda boleh mencampakkannya ke mana-mana. Mudah bukan? Itulah hukum alam; kejayaan bukan sesuatu yang mudah. Jangan rasa lemah dan longlai semata-mata kerana ianya sukar. Mungkin itu adalah petanda kejayaan yang semakin hampir.


10. Tuhan akan bersama dengan kebenaran : Buatlah sesuatu berasaskan kebenaran, pasti Tuhan akan bersama dengan anda. Jika Tuhan Yang Sangat Berkuasa itu turut bersama, apakah lagi yang anda inginkan?


Selamat Maju Jaya & Wassalam...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...