Sunday, June 12, 2011

Tips Menyimpan dan Gandakan Wang Dengan Teknik Mudah!


Salam sejahtera,

Saya ingin mengesyorkan agar anda menyimpan atau menabung terlebih dahulu sebelum berbelanja kerana cara inilah yang akan menjadikan simpanan anda akan terus bertambah berbanding berbelanja terlebih dahulu sebelum menyimpan!

Jika anda sukar untuk menyimpan setiap bulan, terdapat cara mudah untuk anda menyimpan iaitu dengan membuat potongan gaji melalui majikan anda ataupun membuat arahan tetap kepada pihak bank.

2 cara ini akan membantu anda menyimpan setiap bulan. Cara ini lebih menjimatkan masa dan kos kerana anda tidak perlu lagi terburu-buru ke bank, berdepan dengan kesesakan lalulintas, terpaksa beratur dan juga menanggung kos caj ‘parking’.

Sekarang anda sudah tahu 2 cara mudah untuk menyimpan.

Sebagaimana yang saya janjikan pada email lepas, saya akan menerangkan 1 teknik yang mampu menggandakan simpanan anda!

Apa teknik tersebut…?

Saya pasti anda tentu faham apa yang saya maksukan iaitu teknik ‘compound interest’. Kelebihan teknik ini ialah, lebih awal anda menyimpan, bermakna simpanan anda akan berganda-ganda banyaknya.

Untuk anda lebih faham, andaikan dividen adalah 10% setahun, sebagai contoh :

1) Zarina mula menyimpan sebanyak RM250 sebulan sejak berumur 19 tahun. Beliau menyimpan selama 8 tahun iaitu sehingga umurnya 26 tahun. Sejak daripada itu beliau tidak lagi menyimpan. Ketika beliau bersara pada umur 55 tahun, wang simpanannya telah menjadi sebanyak RM598,648 hasil dari kaedah compound interest. (kos beliau hanya RM24,000)


2) Majid mula menyimpan RM250 sebulan pada umur 27 tahun. Beliau menyimpan sehingga umur 55 tahun iaitu selama 19 tahun. Ketika beliau bersara, wang simpanannya hanyalah sebanyak RM490,482 sahaja hasil dari kaedah compound interest. (kos beliau ialah RM87,000)


Tentu anda nampak perbezaan bagi 2 contoh di atas bukan?

Lebih awal anda menyimpan secara tetap setiap bulan, anda sebenarnya lebih beruntung seperti apa yang berlaku pada Zarina!

Jadi, apa yang anda tunggu lagi? Mula menyimpan secara tetap mulai sekarang kerana tiada istilah ‘lambat’ dalam soal pengurusan kewangan.

Apa yang paling penting ialah tindakan anda.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...